20 september 2013

De wereldhavendagen 2013 liggen weer achter ons. Het weer was best en het vuurwerk was mooi.
Het dek van het motorschip was tijdens dat spektakel afgeladen met erg veel eenstemmig genietend publiek.
In de media was niet veel te bemerken van het evenement. Het beeld van de Russische tsaar Peter de Grote
werd beklad met roze verf en de Russen lieten het vervolgens afweten om een schip te sturen als blikvanger en bijdrage aan de havendagen.
Aan boord van M.S. Noordereiland werd in en om het Hulstkamp gebouw "Expeditie Noordereiland" georganiseerd. Met plezier woonde ik de opvoering van de Scheepsopera bij. Het enthousiasme waarmee het kinderkoor, koor, muzikanten en dirigente de prelude en akte 1 opvoerde resulteerde in een staande ovatie van 'n haast volle zaal.

Het is 20 september nu, en ik ontving gisteren een mail met bijlage van een  stuiptrekkende dienst der deelgemeente om een miniconferentie met betrekking tot het cultuurbeleid Noordereiland bij te wonen. Blijkbaar heeft men nog genoeg geld om een gezelschap van hapjes en drankjes te voorzien in een uitspanning nabij Saint Tropez aan de Maas. Wat ik begreep is dat er potjes moeten opgemaakt worden voor groen en cultuur en kan dat niet het beste gebeuren door een hofhouding van belangeloze kasteelheren en vrouwen.
Gezien de bijeenkomst mede georganiseerd wordt door Montmartre a la Meuse wordt de voertaal hoogstwaarschijnlijk frans.  Als tweetalig opgevoede Belg kan ik wel frans maar Frans kent mij blijkbaar niet.
Men had me dus een uitnodiging kunnen besparen.
En....als ik lees hoe de lijfspreuk "Impulsis Piratis Restituta Eleuthera" in de cultuurnota Noordereiland door de Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam vertaald word, besef ik ook dat ik niets ga missen.