27 oktober 2013

Code oranje.
Morgen wordt de ergste storm verwacht sinds 25 jaar. Via het Kanaal komt hij aan wal en dreigt vernielingen aan te richten in Wales en Engeland maar ook Nederland en het Noordereiland zullen het merken.
In de Havenloods die zich steeds meer ontpopt als spreekbuis van de overheid,  was weer een artikel te lezen wat buitendijkse burgers kunnen doen om zichzelf te beschermen tegen overstroming. Het is opvallend dat de verantwoordelijkheid voor bezittingen zoals huis, auto en andere eigendommen onder eigen verantwoordelijkheid vallen.
Zandzakken worden nog wel gratis vertrekt.
Eind 2010 richtte ik een schrijven aan de Deltacommissaris  W.  Kuijken van het  Ministerie van Infrastructuur en Milieu met de concrete vraag :
Biedt de kering in de waterweg afdoende bescherming, en voor hoelang nog ?
Kunnen we binnen afzienbare tijd een kering in de vorm van een muur op het Noordereiland verwachten?
Uiteindelijk kreeg ik een antwoord dat de deltacommissaris voorstellen maakte om ons voor te bereiden op langere termijn ontwikkelingen en dat informatie over genomen  maatregelen op de korte termijn te verkrijgen is bij Rijkswaterstaat.
Echt wijzer wordt je er niet van behalve dat je verwezen wordt.
En als je via Havenloods en Stadskrant  bij het waterloket bent beland weten ze daar waarschijnlijk niet dat er een half dozijn borden aan boord van Motorschip Noordereiland werden geplaatst die ter tijd en stond kunnen aangeven hoe het met de waterstand is gesteld.
Maar daar hebben we dan als buiten dijkers wel binnendijkse belasting voor betaald nietwaar en de zandzakken zijn gratis.